add a link

Raadkamer wil kasteelmoord voor assisen, definitieve beslissing volgt later

add comment
Fanpup says...
I remember visiting this website once...
Here's some stuff I remembered seeing:
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Meer info.
Wij hebben onze gebruiks- en privacyvoorwaarden aangepast. Meer info.
Raadkamer wil kasteelmoord voor assisen, definitieve beslissing volgt later
UPDATE De Brugse raadkamer heeft geoordeeld dat de moord op Stijn Saelens voor het hof van assisen zou moeten behandeld worden. De Kamer van Inbeschuldigingstelling in Gent zal uiteindelijk wel de knoop moeten doorhakken. De raadkamer besliste ook dat Peter Gyselbrecht buiten vervolging wordt gesteld. Het parket heeft intussen beroep aangetekend tegen deze buitenvervolgingstelling.
Op 31 januari 2012 verdween Stijn Saelens uit zijn kasteel in Wingene. Het levenloze lichaam van de kasteelheer werd twee weken na zijn verdwijning teruggevonden in een bos in Maria-Aalter. Al snel kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht als mogelijke opdrachtgever in beeld. Ook zijn schoonbroer Peter Gyselbrecht speelde hier volgens het parket een rol in. De raadkamer besliste echter om de zoon van dokter Gyselbrecht buiten vervolging te stellen. Bij het beramen van de feiten zou de dokter uit Ruiselede zijn vriend Pierre Serry als tussenpersoon ingeschakeld hebben.
De ondertussen overleden Eindhovenaar Antonius van Bommel werd eind januari 2013 ontmaskerd als uitvoerder van de kasteelmoord. Zijn neef Franciscus L. uit Tilburg zou hem die bewuste dag naar het kasteel gevoerd hebben. Bij het ronselen van de huurmoordenaar zou ook de Zeeuw Evert d.C. een rol gespeeld hebben.
Het parket had de verwijzing van vijf verdachten naar de correctionele rechtbank gevraagd. De raadkamer gaat echter niet in op de verzachtende omstandigheden die het OM daarvoor had aangevoerd. André Gyselbrecht, Pierre Serry, Evert d.C. en Franciscus L. zullen binnenkort voor de KI in Gent verschijnen. Daar zal dan de definitieve knoop doorgehakt worden. Sinds de invoering van de nieuwe wet is het de eerste keer dat de Brugse raadkamer een moordzaak niet correctionaliseert.
De vier verdachten blijven voorlopig in de cel. De raadkamer heeft geoordeeld dat er geen reden was om Peter Gyselbrecht verder te vervolgen. "Ik ben zeer opgetogen met die beslissing. Het is ook zeer terecht, er is tegen die man inderdaad geen enkel bewijs", aldus zijn advocaat Gert Warson. "Ik hoop dat het parket niet in beroep gaat."
Het parket heeft intussen beroep aangetekend tegen de buitenvervolgingstelling van Peter Gyselbrecht in de zaak van de kasteelmoord. De Brugse raadkamer was van oordeel dat de zoon van dokter Gyselbrecht niet langer vervolgd moest worden voor de moord op Stijn Saelens, maar door het beroep zal de KI in Gent de knoop moeten doorhakken.
Peter Gyselbrecht zat in 2012 bijna zeven maanden in voorhechtenis. Sinds dinsdag zit hij weer in de cel omdat hij telefoontaps uit het dossier aan de VRT lekte. "Hij heeft daar paniekvoetbal gespeeld. Mijn cliënt voelde zich oneerlijk en onfair bejegend. Hij had erop gerekend dat het parket voor hem de buitenvervolgingstelling ging vragen."
Peter Gyselbrecht aangehouden voor lekken telefoongesprekken aan VRT
"Alles voor dokter André": bus vol \'supporters\' trekt naar raadkamer om Gyselbrecht te steunen
Mogelijke doorbraak in Kasteelmoord: "Gyselbrecht gaf opdracht om Saelens te doden"
Persrechter Dirk Huygebaert geeft meer uitleg aan de pers over de verwijzing naar assisen.
De Brugse raadkamer heeft beslist om vier verdachten naar de KI te verwijzen voor de moord op Stijn Saelens. Een van de advocaten van Pierre Serry reageert met enige terughoudendheid op de beslissing. "We moeten afwachten wat de KI zal beslissen, dit was slechts een tussenstap", aldus meester Kris Vincke.
Ook de advocaten van Pierre Serry stuurden aan op een proces voor het hof van assisen. "Ik ben uiteraard tevreden met die beslissing, vooral omdat een verwijzing naar de correctionele rechtbank zo goed als definitief was geweest", aldus meester Kris Vincke. "Anderzijds moeten we afwachten wat de KI zal beslissen, dit was slechts een tussenstap."
Kasteelmoord , Assisen , West-Vlaanderen , Gerecht , Wingene , België
read more
save

0 comments

maging una upang magkomento

Sign In or join Fanpop to add your comment